Exxon Mobil не намери достатъчно шистов газ в Полша

Най-голямата енергийна компания в света - Exxon Mobil Corp. се отказа да добива шистов газ от двете си находища в Полша. При проучването се е оказало, че капацитетът им е много под необходимия, за да носи икономическа полза. Засега от компанията не са обявили дали ще се откажат изцяло от добива на шистов газ в страната или просто ще започнат да проучват други находища.

Това бяха първите две находища, които компанията проучва в Полша и според Bloomberg това може да осуети плановете на страната да се нареди до най-големите енергийни износители в света. Правителството разчиташе на залежите си, които по предварителни оценки са най-големите в Европа, да разбие монопола на Русия при снабдяването на Западна Европа с природен газ.

Това не е първата компания, която се проваля при опита си да добива газ от шисти в Полша. Преди американската компания провал претърпяха още 3Legs Resources и BNK Petroleum, чиито находища също се оказаха по-бедни отколкото се очакваше.

Данните за огромните залежи на шистов газ в Полша бяха посрещнати с възторг от местната индустрия, която се надява местният добив да намали производствените разходи. В момента 2/3 от производството в страната се захранва от руски газ. Полската газова компания Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo плаща на руската Gazprom OAO 500 долара за 1000 куб. метра газ.

По данни на енергийното министерство на САЩ залежите на шистов газ в Полша са 187 трлн. кубически метра, което е 32 пъти над залежите от конвенционален газ в страната. Пресметнато е още, че с такова количество Полша може да задоволява потребностите си в продължение на 322 години.

Преди да започне проучвания в Полша, Exxon претърпя един провал в Унгария. Там американската компания изостави инвестиция за 75 млн. долара, след като откри повече вода, отколкото шистов газ.

Според Павел Попава от полския геологически институт не бива да се правят изводи само на база един провален опит. "Ако използваме опита на САЩ и Канада в тази сфера, ще видим, че един кладенец не може да даде представа дали целият басейн има потенциал или не", коментира той. По неговите думи слабият добив може да се дължи и на технически проблем.

Според специалисти Полша е държавата с най-голям потенциал за добив на шистов газ. Те обаче смятат, че добивът в страната никога няма да бъде толкова лесен и евтин, както в САЩ. Причините за това са от една страна по-високата данъчна тежест при добива, а от друга липсата на достатъчно вода, която се използва в огромни количества при добива на неконвенционален газ.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram