Гърция принуди ЕЦБ да намали основната лихва

Европейската централна банка изненадващо намали основната лихва в Еврозоната с 0.25 процентни пункта до 1.25%. Днес беше първата среща на борда на директорите на ЕЦБ, под председателството на новия президент - италианецът Марио Драги. На 1 ноември той замени на поста французинът Жан-Клод Трише.

Решението беше неочаквано за анализаторите, тъй като през септември инфлацията във валутния съюз достигна рекордните за последните три години 3%. Освен това предварителните данни на Евростат показаха, че поскъпването през октомври също ще бъде с 3% на годишна база. Таванът, който ЕЦБ постави за цялата 2011 г. е 2%, но очевидно няма как да бъде постигнат.

Според анализатори на Bloomberg причината за изненадващото решение е рязкото покачване на доходността по италианските и испанските облигации, след като гръцкия премиер Георгиус Папандрео обяви, че ще има референдум и за излизането на Гърция от Еврозоната. С намаляването на основната лихва ЕЦБ ще се опита да успокои пазарите, като им покаже, че е готова да се бори с приближаващата рецесия.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) на Италия скочи до 6.39%, а при испанските ДЦК до 5.53%. "ЕЦБ трябва да обяви на висок глас, че е готова да налее неограничено количество пари за да задържи доходността на облигациите на всички държави от Еврозоната", коментира финансовият министър на Ирландия Майкъл Нуунън.

Според главният макроикономист на ABN Amro Ник Кънист изненадващо е не решението, а моментът. "Решението е правилно. Европейската икономика вероятно вече е в рецесия, а събитията от последните дни само показват, че риска за това е все по-голям", коментира Кънист. По неговите думи това няма да бъде последното понижаване на лихвения процент.

През април 2011 г. ЕЦБ увеличи основната лихва с 0.25 процентни пункта до 1.25%. Преди това в продължение на две години лихвата стоеше на рекордно ниското ниво от 1%. През юли последва второ повишение до 1.5%, а анализаторите очакваха до края на годината тя да достигне 1.75% и дори 2%.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram