Гърция ще има нужда от още пари

Гърция ще има нужда от още пари

Одобреният преди три месеца втори спасителен план за Гърция на обща стойност 150 млрд. евро вече не е адекватен. Това показва доклад на надзорната тройка (ЕЦБ, ЕС и МВФ), копие от който е достигнало до Financial Times. В доклада се посочва, че Гърция наистина ще получи шестия транш от 8 млрд. евро през този месец, но перспективите пред страната се влошават толкова бързо, че постигнатото в края на юни споразумение вече не е достатъчно актуално.

„Когато се направим сравнение с периода преди три месеца се вижда, че дълговата криза се задълбочава, което ще забави още повече икономическото възстановяване на страната. Забавяне ще има при фискалната консолидация, както и при извършването на приватизацията“, се посочва още в доклада. Предварителните очаквания за 50 млрд. евро от приватизация вероятно ще се изпълнят едва на половина, се казва още в доклада.

Според Financial Times за сега не се знае от колко още средства ще се нуждае Гърция, за да може да покрие задълженията си. В доклада е посочено още, че Гърция няма да успее да постигне нито целите за бюджетен дефицит през 2011 г., нито тези за публичния си дълг. Според цифрите в доклада дупката в бюджета ще бъде с 2 млрд. евро по-голяма от очакваното. Също така публичният дълг ще нарасне до 181% от БВП през 2012 г., което е с 20 процентни пункта повече от юлските прогнози.