Германия въвежда минимална работна заплата

Въпреки изразяваното доскоро нежелание за намеса на пазара на труда, правителството на Ангела Меркел и управляващата партия на Християндемократите са на път да възприемат въвеждането на минимална работна заплата в Германия. Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на партиен документ.

"Германската ХДС вярва, че е важно въвеждане на задължителна обвързваща минимална работна заплата в секторите, които нямат такава определена от колективно трудово договаряне", гласи предложението за конгреса на партията, който ще се проведе през ноември. Източници посочват, че Ангела Меркел подкрепя предложението. "Въпросът вече не е дали да имаме минимална работна заплата, а как да договорим правилното й равнище", казва министърът на труда Урсула фон дер Лайен пред "Зюдойче цайтунг".

Обратът във вижданията най-вероятно се дължи на страха от масовизация на протестите срещу социалното неравенство в Германия, където работодателите не вдигат заплатите от близо 4 години насам.

Минималната работна заплата за секторите, които нямат такава, ще бъде определена от комисия, включваща работодателите и работниците, т.е. тя няма да бъде "политическа", гласи оправданието на християндемократите. Равнището й трябва да съответства на въведената минимална заплата за почасови работници, която е 7.79 евро в Западна Германия и 6.89 евро на час в Източна Германия.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram