Имате бебе – за това как да предотвратим преумората ни разказват Памперси.БГ

Лесно е да се почувствате претоварени като нова майка, която се грижи за всички нужди на бебето си през първите няколко седмици. Този прост инструмент ще ви помогне да прогоните майчиния мозък и да се справите, като следите смяната на пелените, настроението на бебето и храненията (особено ако сте кърмачка).

Първите няколко дни с новото бебе са мъгла от недоспиване и болкоуспокояващи. Медицинските сестри ме будеха на всеки 2-4 часа, за да проверяват жизнените показатели, да дават лекарства и да транспортират бебето до и от детската стая.

Заспивах и заспивах, без да съм сигурна как ще преживея първите няколко седмици у дома без помощта на болничния персонал.

Натиснах дистанционното управление на леглото, за да седна и да наглася възглавниците зад мен, грохнала и бавно движеща се. Раните ми все още заздравяваха и щеше да отнеме известно време, за да се излекуват. Ендорфините започнаха да действат веднага щом медицинската сестра вкара новото ми бебе. С изключение на новото същество до мен, нищо друго нямаше значение.

Най-хубавото майчинство.

Прочетох на медицинската сестра идентификационните номера на бебето, а след това дойдоха въпросите - простички въпроси, но ми трябваше минута, за да ги схвана. Мозъкът ми трябваше да обработи много неща. С ново бебе на път, имаше много неща в главата ми.

Когато маминото съзнание вземе връх

Не сте сами, ако си мислите, че бременният мозък, който сте имали през последните девет месеца, не е изчезнал. Много експерти смятат, че хормоналните промени след раждането, както и недоспиването, допринасят за забравата, която често съпътства майчинството през първите години. Тогава то е известно просто като майчин мозък.

След като бъдат изпратени вкъщи, новите майки се изправят пред стръмна крива на обучение в грижата за новороденото и задоволяването на всяка негова нужда: да успокояват плача на бебето, да го хранят денонощно, да го преобличат често и да го пазят живо и здраво. Понякога това може да изтощи мозъчните ви клетки.

Следете храненията на бебето си

Спомням си, че медицинската сестра постави лист хартия на таблата ми, за да мога да следя всички смени на пелените и храненията на бебето.

Сега е време да започна. Времето е стигнало до своя край. Коя гърда беше последната, която кърмих? Отчитат се изпражненията. С всеки изминал ден броят на пелените се увеличава.

Това е добър показател за това колко храна изяжда бебето, ако изпълнява дневните си цели за мокри и замърсени пелени. Екипът на болницата разглежда неща като броя на пелените и телесното тегло, за да види дали бебето получава достатъчно мляко и дали получава достатъчно жизненоважни хранителни вещества, за да се върне към теглото си при раждането.

Въпреки че невинаги смятах, че това е необходимо, попълването на формулярите ми помогна да избегна претоварването на новата майка или "майчиния мозък", който толкова много от нас изпитват.

Всъщност нямах представа колко полезно може да бъде воденето на подобен отчет за моето здраве!

Предимства на воденето на дневник за бебето

Следенето на броя на пелените или на общия брой унции, които бебето ви консумира всеки ден, може да помогне за облекчаване на психическото претоварване, което се получава, когато държите всичко в главата си. Можете да се съсредоточите върху по-важни неща, като контакта кожа до кожа и връзката с бебето, след като извадите нещата от главата си на хартия.

Друго значително предимство на проследяването на храненето на бебето е, че то улеснява комуникацията между пациента и лекаря. От платформата Памперси БГ  съветват първите няколко месеца да се срещате често с педиатър. Когато преглеждат бебето, те непременно ще се интересуват колко яде то. Ако можете бързо да се обръщате към записките си, за да проверите отново дали всички подробности са верни, това ще улесни живота ви.

Инструментът за проследяване на кърменето е прост инструмент, който ви помага да следите кърменето си.

Знаех, че трябва да си направя нещо подобно на това, което ми дадоха по време на престоя в болницата след първите ми няколко неуспеха като майка за първи път. Нещо, към което майките да могат да се обръщат ежедневно и да го използват, за да си записват бързи бележки за бебето, като например в колко часа се е нахранило, на коя гърда е кърмило последно и дали бебето е било суетно или доволно след храненето.

Това просто решение ще доведе до по-малко стресирана майка и малко повече ред. След това, разбира се, можете да започнете да се сбогувате с претоварения майчин мозък всеки ден!

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram