Как да харчите интелигентно, за да не затъвате в заеми

Ограничаването на харченето може да ви доближи до постигането на вашите цели - краткосрочни и дългосрочни. Колко пъти дневно посягате към портфейла си, без да се замислите много? Ако на този въпрос отговорите с „много“, може би е време да се замислите за някои промени. Естествено, фирми онлайн заеми като Microcredit.bg винаги ще ви помогнат, когато имате нужда от бърз заем, но защо да не пробвате, да контролирате бюджета си и да теглите кредит, за да си купите нещо ново, а не защото не са ви стигнали парите за разходи. Намаляването на определени навици може да промени драстично живота ви. Нека да видим как.

Най-лесното нещо на този свят е да харчите пари. Замислете се колко начина има за това - абонаменти, онлайн пазаруване, стрийминг услуги и др. С тези модерни начини на харчене, добавени към месечните ви разходи, изведнъж може да усетите как контролът ви се изплъзва. Естествено, ако решите да станете по-дисциплинирани относно разходите си, първоначално няма да изпитвате щастие. Даже е възможно да сте малко ядосани и да ви става скучно доста по-често. В тези моменти може да се опитате да си припомните за всички онези забавления, които не струват пари, като например да се чуете с приятели или да си пуснете филм.

Съвети, които да ви помогнат да спестите пари

Няма един единствен правилен начин за бюджетиране и освен това всеки човек минава през различни ситуации и се стреми към различни цели. Възможно е да искате да си купите определена рокля, да събирате за ремонт на банята, да искате по-бързо да погасите кредитите си и още много такива цели.

Можете да запишете целите си и да ги поставите на видимо място, където да си ги препрочитате всеки ден. Когато целите са пред вас, няма как да ги забравите. Категоризирайте разходите си и за какво харчите пари. Водете дневник и проследявайте разходите си, тук важен момент е да го преглеждате всяка вечер и да си правите равносметка. Бъдете разумни и подробни за какво харчите пари. Задайте си въпроса "това емоционални разходи ли са?" и ако отговорите положително, не ги допускайте. На края на месеца си направете обща равносметка колко пари сте изхарчили и за какво. Дори самото планиране и влагането на усилия ще ви помогне да харчите по-малко средства за непредвидени покупки.

Кои правила да следвате за по-добър бюджет?

Необходимо е да споделим, че не трябва да се затрупвате с негативни мисли. Здравословното отношение към това колко харчите ще създаде навици, които ще ви помогнат да си покриете бързите кредити и дори да спестите средства.

Контролирайте дълга

Направете си план на сметките и кредитите, които трябва да покривате всеки месец. Първо изплатете кредитите, които са с по-високи лихвени проценти. Това ще намали крайната цена на кредита. Ако можете да погасите предсрочно част от сумата, направете го без да се колебаете. Това от една страна ще намали периода, а от друга ще ви послужи и като мотивация.

 Харчете разумно

Когато си изготвите бюджет, вие реагирате проактивно към вашите разходи. Ако правите обратното и виждайки нещо веднага харчите пари за него, тогава реагирате на стимула и изкушението, на емоцията, тоест действате реактивно, а не проактивно. Бюджетът ще ви даде очакване и контрол върху ситуацията, което в дългосрочен план ще ви спести пари.

Друг съвет, който можем да ви дадем е да купувате неща, които сте обмислили поне няколко дни или седмици. Така ще намалите импулсивността максимално много.

жена се опитва да харчи умно пари от кредит

Опитайте се да пестите

Спестените пари със сигурност ще ви осигурят спокойствие. Колкото и да е трудно да се лишите от някаква сума, направете го. Дори и да е малка сумата, когато го правите редовно, тя ще се натрупа. В такава ситуация дори и да ви се наложи да си купите нещо скъпо или да направите ремонт на дома ви, който да струва скъпо, тогава ще трябва да потърсите кредит само за част от сумата, а не за цялата. Важно е обаче и да възстановите изхарченото или поне да започнете да го възстановявате, веднага след като сте го изхарчили за покупка.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram