Как да изберем гардероб за малка спалня?

Покупката на гардероб не е лесна работа, а когато трябва да избирате подобна мебел за малка спалня става още по-сложно. Защото трябва да откриете модел, който отговаря на малките размери на стаята и който може да събере всичките ви дрехи без проблем. А, да, и който да си хармонира с останалите мебели.

Задачата е наистина сложна, но с малко търпение, находчивост и няколко практични съвета от наша страна ще се справите.

Как да изберете гардероб за малка спалня?

Започнете с пространството

Влезте в стаята и определете мястото, на което искате да поставите гардероба. Измерете с какво пространство разполагате, за да имате отправна точка към гардероби с какви размери да се ориентирате. Имате ли размерите ще сте сигурни, че няма закупите модел, който макар и много красив и удобен не е подходящ за малкото квадрати на спалнята ви.

Отговорете си на въпроса колко човека ще ползват гардероба

Това е много, ама важно. Защото, ако ще го ползвате сами, няма да има проблем да изберете нещо по-малко и семпло като двукрилен гардероб например. За сам човек този вид гардероби са не само много удобно, но и практично решение. А и пасват идеално в малка спалня. Подобни модели ще откриете в широка гама от стилове, а цената им е повече от достъпна. 

Но ако ще делите гардероба и с друг, тогава ще ви трябва мебел с най-малко с три или четири крила, тъй като ще съхранявате двойно повече дрехи в него. А това може да се окаже немалък проблем, тъй като този вид мебели са обемни и ако спалнята е съвсем малка трудно ще се впише в нея. В този случай можете да подходите практично и да заложите или на по-малък гардероб и да добавите допълнителни надстройки или кутии за дрехи, или да помислите как да оползотворите неизползвано ъгловото пространство и да се спрете на L - образен модел гардероби.

Помислете как да се отварят вратите

Тъй като спалнята е с малки размери, всяко свободно пространство е от значение. Затова е важно преди покупката на гардероб да си помислите добре дали да заложите на модел с шарнирни врати или да изберете модел с плъзгащи.

За да ви стане по-ясно каква е разликата между двата вида врати ще ви кажем, че гардеробите с шарнирни врати се отварят по начина, по който отваряте всяка една врата, докато плъзгащите се отварят като ги плъзнете по релси.

Ако искате нашето мнение на кой вид врати да се спрете, то можем да ви посъветваме да се спрете на модели с плъзгащи врати. Така ще си спестите и място, и няма да се притеснявате, че няма да можете да отваряте спокойно гардероба.

Но ако въпреки това държите на класическото отваряне, трябва при измерване на пространството да предвидите и поне метър - метър и половина свободно пространство, което ще ви е необходимо, за да можете да отваряте вратите на  гардероба без проблем.

Как да изберем гардероб за малка спалня?

Възползвайте се максимално пространство

Колкото и малка да е спалнята, винаги можете да откриете  в нея местенце, на което да поставите новия си гардероб. Огледайте помещението внимателно. Използвате ли ъгловото пространство или е оставено празно? Празно ли е, един ъглов гардероб ще му пасне идеално. От една страна ще имате място, на което да съберете всичките си дрехи, а от друга страна гардеробът няма да заема пространство и ще оползотворите по най-добрия начин ъгъла в стаята. 

Как да изберем гардероб за малка спалня?

А може би имате малка ниша в стаята? Ами възползвайте се от това предимство, като вградите гардероба в нея. Един стилен модел с плъзгащи врати ще се впише прекрасно в нишата, а спалнята ви ще изглежда много елегантна и уютна. Ако пък стаята ви е съвсем малка, тогава можете да се спрете на гардероби без врати, които през последните години набират сериозна популярност. 

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram