Как да поддържаме банята чиста

Поддържането на чиста баня обикновено е много трудоемко, защото е свързано с голямо миене и търкане. Затова, за да си улесните работата и да изразходвате по-малко време, има ефективни начини за справяне със замърсената баня.

Проблемите, с които всяка домакиня се сблъсква при поддържането на това толкова често използвано помещение, са появата на плесен от влагата, натрупване на отлагания от варовик поради твърда вода, както и замърсявания по плочките и фугите от сапуна и самото къпане.

За да поддържате лесно банята в добро състояние, което да не налага твърде често да я миете, е нужно да я предпазвате от прекалено замърсяване, както и да я почиствате по подходящ начин.

Осигурете проветряване на помещението

Ако банята ви има прозорче, това е най-добрият вариант. Проблемът обаче е, че то трябва да се предвиди още когато се изготвя проект за банята или да бъде направено преди поставянето на скъпия фаянс. Друга особеност е, че повечето съвременни бани се намират във вътрешната част на жилищното пространство и липсва естествена възможност да се направи прозорец.

В този случай е задължително да поставите подходящ отдушник, за да може да се отведе парата навън, най-добре с вентилатор. С вентилатор за баня, който да оставяте да работи около 10 мин. след излизането ви от банята, ще може да осигурите циркулация на въздуха, парата ще излезе навън и няма да се образува конденз по стените и плочките. Освен това, вентилаторът ще премахне миризмата, ще намали ръждата и ще предотврати разпадането на дървените облицовки.

Добре е да монтирате вентилатора по-близо до душа или ваната, за да увеличите максимално ефективността. Съвременните електрически вентилатори притежават влагозащитни елементи, така че са напълно подходящи за употреба при наличието на водни пръски и висока влажност.

Подсушавайте банята след къпане

Ако след всяко къпане подсушавате банята, това също е начин да се избавите от влагата. Макар че „подсушаване” звучи като много работа, може да го направите по-бързо и лесно с перо за почистване на стъкла. Купете си качествен продукт от специализиран магазин и след всеки душ минавайте с него по плочките отгоре надолу няколко пъти. Водата ще се свали на пода и плочките ще останат почти сухи. После минете и по пода с няколко движения.

С този начин на подсушаване ще елиминирате продължителното изпарение на останалата върху фаянса вода и съответно ще ви се спести необходимостта от основно почистване.

При по-голяма баня може да обособите мястото за къпане или чрез душ кабина, или чрез завеса, за да ограничите пространството, в което се разливат вода и водни пръски. 

Осигурете процеп на вратата

Още когато поръчвате врата за банята, може да осигурите процеп. Ако нямате такъв, вариантът е да открехвате леко вратата след къпане. Така въздухът ще може да се движи между вратата и отдушника. Ще предотвратите образуването на плесен, а и помещението ще изсъхне по-бързо.

Помислете за гладки плочки

Ако все още не сте поставили плочки в банята или ви предстои ремонт, добре е да изберете гладки, а не релефни плочки. Гладките по-трудно задържат вода, прах и мръсотия, а спрете ли се и на по-светъл цвят, следите от водните капки и петната от сапун ще са почти незабележими.

Организирайте ефективно почистването

Вместо обичайното по-продължително почистване, може да го организирате така, че да отделяте всеки ден по 10-15 мин., като единия път може да избършете огледалото, другия път – пода и т.н.

Може да използвате и други трикове, които да ви бъдат от полза.

Използване на течен сапун

Натрупването на бактерии по твърдия сапун е много повече, а след ползването му остават много петна по мивката и плочките. Освен това, течният сапун има по-естетичен външен вид.

Компактна система за съхранение

За да предпазите всички аксесоари в банята от по-голямо замърсяване, е добре да ги подредите в удобна система за съхранение. Банята не само ще изглежда по-уютно, но и по козметиката, уредите, кърпите и др. няма да има петна и мухъл.

Контейнер с дезинфекциращи кърпички

Ако имате подръка близо до мивката или под нея дезинфекциращи кърпички, ще можете веднага да отстраните получените пръски от пастата за зъби или някакви петна.

Водоотблъскващи средства

Можете да използвате за почистването на душ кабината, завесата, огледалата, стъклата, санитарията и др. продукти, които имат водоотблъскващ ефект. Те ще освежат банята и ще противодействат на появата на котлен камък, като в същото време ще имат дълготраен ефект от близо седмица.

Навременна смяна на хавлии и кърпи

Редовната смяна на вашите кърпи и хавлии е необходимо, защото те също събират влага и бактерии и допринасят за цялостната атмосфера в помещението.

Най-добрият начин да поддържате банята си чиста е текущото системно почистване и добрата профилактика. Когато правите периодични или основни почиствания, се старайте да бъде с щадящи препарати и с неабразивни гъби. Така ще можете да запазите добър облик по-дълго време и ще ви е приятно да я използвате.

Източник на изображение: pexels.com

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram