Как инверсната лежанка елиминира болките в гърба

Най-неприятното при болките в гърба е, че почти винаги предизвикват още куп други несгоди. Дискомфортът в гръбначния стълб пречи на съня, походката, работоспособността и като цяло може за дни „да те извади от строя”. Страдащите често посягат към болкоуспокояващи медикаменти, но предозирането с тях крие рискове.

Какво е инверсна лежанка и как действа?

Спасението от неприятните усещания в гърба и кръста се крие в домашния фитнес уред – инверсна лежанка. Това е иновативно устройство за спортни упражнения, което помага да се намали натоварването в гърба и различните мускулни групи. 

Конструкцията на уреда не е сложна – представлява стоманена стойка с монтирана стабилна маса, която може да се върти във всички посоки и под различен ъгъл. 

Как инверсната лежанка елиминира болките в гърба

Начинът на действие е следният: инверсната лежанка се поставя на подходящо място, човек се отпуска удобно върху нейната подвижна маса, поставя краката си на специално пригодена стабилната стойка и избира позицията, в която да застане неговото тяло под различен ъгъл. Принципът на действие на лежанката е подчинен на използването на силата на земната гравитация и собствената тежест, за да се облекчи натиска върху гръбначния стълб.  

Какви са ползите от инверсията?

 Инверсионната терапия преодолява гравитацията върху органите, ставите и мускулите надолу, компресирайки ги към гръбначния стълб. Ефектите са почти светкавични и широкообхватни. По този начин се облекчава възпалението на междупрешленните възглавнички; отпуска се напрегнатата мускулатура; като цяло се понижава нервното напрежение; подобрява се гъвкавостта на ставите; дисковете са рехидратирани; благоприятно въздействие има върху подобряване на цялостното кръвообращение; повишава се тонусът.

Как инверсната лежанка елиминира болките в гърба

Кога се усеща резултатът? 

Според специалистите, седем минути на ден на лежанката са напълно достатъчни, за да се намали налягането в гръбначния стълб, да се увеличават пространството между прешлените и да се усети трайно облекчение от болките. Редовно трениращи споделят, че още след първите упражнения са се почувствали много по-добре, а при режим от минимум три пъти седмично упражнения на уреда, трайно забравят за кошмарните болки в гърба

За още по-добри резултати е подходяща и лека физическата активност под формата на разходки.

С лежанката тялото може да застане под различен наклон – 20, 40, 60 градуса или пълно преобръщане с главата надолу. Препоръчително е в една поза да се стои максимум до 15 минути.

Как инверсната лежанка елиминира болките в гърба

През първите седмици може да започнете постепенно да увеличавате минутите. В самото начало, докато свикнете, е достатъчно да достигате до 20-30 градуса за минута-две. С всеки нов опит, ще се чувствате все по-уверени и комфортно на лежанката. 

Предимства на лежанката

Функционалният уред е подходящ за хора на всякаква възраст. Препоръчителен е при здравословни проблеми като дискова херния , стеноза, гръбначни изкривявания, други гръбначни заболявания или болки в гърба. Но дори и да нямате подобни оплаквания, инверсната лежанка има доказано благоприятно влияние върху целия организъм за по-добър тонус и освобождаване от натрупаното напрежение.

Упражненията не натоварват тялото, а помагат с леко раздвижване да се балансират мускулните групи. Освен да се накланя тялото под различен ъгъл, с помощта на заключващия механизъм на стойката на лежанката, може да се правят коремни преси и прикляквания.

Още едно голямо предимство на мултифункционалния уред е, че е лесно приложим в домашни условия и абсолютно безопасен за употреба. Вкъщи няма да сте зависим от пространството, времето и не е нужно да се съобразявате с никого във фитнеса. Освен това лежанка не заема много пространство у дома. Уредът е създаден за ползване от хора с ръст от 146 cм до 200 см и с тегло до 135 кг.

Самото устройство е изградено от стомана и тежи около 30 кг. Изключително лесно е за сглобяване и преместване.

При болки в гърба и кръста, не се колебайте, потърсете лесно избавление с инверсната лежанка, с която може да се запознаете на lejanki.bg .

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram