Как са създадени кафе капсулите?

Не може да не сте опитвали досега кафе капсула подобно на тези предлагани от Nespresso и да не сте се чудили кой е измислил тази толкова интересна технология. Определено капсулите кафе са революция в начина, по който досега се пиеше кафе. Те подхранват нарастващата популярност на тази така обичана от всички напитка. Както знаете, кафето може да се приготви по много начини. Ако трябва да открием кое е най-популярното, може би на първо място попада еспресото, което се получава от много фино смлени зърна и гореща вода. Само така в чашата ви може да се образува и пяна, която специалистите наричат крема. Нека да видим как обаче от тази технология се е стигнало до капсулите.

Произходът

Еспресото произхожда от Италия и името му означава „бързо“ на италиански език. В началото на 1900 г. Луиджи Безера, разочарован от това колко време отнема сутрешната му чаша кафе, добавя налягане на парата към своята кафе машина. По този начин той не само ускорява процеса на варене, ами и установява, че е получил по-силна напитка. Макар да е иновативна, неговата техника не получава огромно внимание, до  1905 г., когато Десидеро Павони откупува патентна и започва да я популяризира. Той представя еспресо кафемашини на италианския пазар и променя начина, по който пием кафе.

Технологията за приготвяне на перфектното еспресо непрекъснато се усъвършенства и прецизира през годините. През 1938 г., кафе машина с бутална помпа успява да премахне лекият вкус на изгоряло, свързан с използването на пара или вряща вода. Впоследствие буталната помпа дава възможност да се приложи налягане върху кафето. През 1961 г. се създава и електрическа помпа, която насочва водата да мине през кафето. Това е първообраза на съвременните кафе машини.

Много от изобретателите се фокусират само върху техни изобретения без да залагат на маркетинга и на търговията. Историята е показала, че това не е правилна тактика и е напълно вероятно дори и да е добро изобретението, да не стане популярно. Ерик Фавр е инженер, който добре е разбирал важността на изобретяването на нещо, което може да се продаде. Имайки това предвид, през 1975 г. той започва кариерата си в отдела за опаковки на швейцарската централа на Нестле. Това му позволява да бъде в постоянна връзка не само с научноизследователската и развойна дейност в работата на компанията, но и с продажбите, маркетинга и производството. В средата на седемдесетте години разтворимото кафе е най-популярният вид кафе. Колкото и да е хубаво то обаче, вкусът на италианското еспресо си остава незаменим.

Ерик Фавр и съпругата му откриват най-доброто кафе в Рим, където се извиват опашки от чакащи, за да опитат вкуса и да усетят аромата на специалната напитка. Специалното на това кафе е бил начинът, по който се е приготвяло. Собственикът на кафенето все още е използвал старите класически кафемашини с 4 бутала, като по време на приготвянето на кафето, той е изпомпвал буталата 3-4 пъти. Вкарването на повече въздух, според него е ключът в аромата. За добро кафе еспресо трябва то да бъде снабдено с максимално много въздух. Въздухът е 20% кислород, което означава, че окислява ароматът на зърната и прави по-бързо извличането им. Еспресото е направено от смес от въздух, вода и масло кафе. Това всъщност е специалното и в технологията на кафе капсулите, достъпът до въздух. Макар и да звучи доста опростено като идея, всъщност не е.

италианско кафе

Ерик Фавр се заема да изпробва идеята си и разбира, че еспресо кафето е по-плътно и ароматно, защото малките въздушни мехурчета, съдържащи се в течността, се пукат, когато достигнат до небцето и събуждат вкусовите рецептори. Въпреки че концепцията му е ясна, едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен е да предаде визия на продукта. Въз основа на инженерните си познания, той се спира на полусферична форма, която да му позволи да използва и филтър и мембрана. Не след дълго, капсулата е готова, макар и в малко по-различна форма от сегашните капсули.

След като изигра ключова роля в създаването и комерсиализирането на оригиналната капсула Nespresso, Ерик Фавр създава собствена компания, базирана в Швейцария. След получаването на патент на оригиналната си капсула през 1976 г., преди повече от 30 години, той продължава да въвежда иновации и да усъвършенства изобретението си.

Какво има в капсулата и как работят машините за кафе с капсули?

Оригиналната капсула тежи до 3 грама, от които 2 грама е филтърът. За съжаление, филтрите са били алуминиеви първоначално и са били екологичен проблем. Вдъхновен от архитектурата на 2000-годишен мост в Италия, той разработва нова капсула, която създава филтър при подлагането на налягане. Капсулата или по-точно методът на екстракция, използван в новата капсула, елиминира нуждата от филтър вътре в капсулата. При този метод всяка еспресо кафемашина пробива горната част на капсулата, инжектира вода под налягане, което кара съдържаното се в капсулата кафе да набъбне. Това оказва натиск докато мембраната, образуваща дъното на капсулата се деформира и притисне към шипове, разположени в дъното на кафемашината, където е поставена капсулата. Течността тече през този филтър в чашата. По този начин се получава съвкупност от аромати. Тази капсула използва минимална опаковка и е направена от седем различни слоя полипропилен. Огромният търговски потенциал на капсулата за кафе означава, че г-н Фавр и неговата компания е трябвало да бъдат изключително предпазливи и да си пазят патентите. Още тогава Ерик Фавр работи с около 400 експерти, които са специалисти в различни етапи от процеса на производство.

Заключение

Гениалното изобретение носи насладата на хиляди хора по света, да могат да пият ароматно кафе бързо и без да се налага да отидат до Италия. Ако преди време, доброто еспресо е рядкост, то днес е на една капсула разстояние.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram