Кои са триковете при тегленето на кредит, за които трябва да знаете

Раздаването на кредити е регулирано от държавата, но това не означава, че при кредитните фирми, точно както и при всички други браншове, няма маркетингови трикове, които имат за цел да направят повече продажби, тоест повече отпуснати кредити. Има фирми за кредити, като Minizaem.bg, които с течение на времето са се доказали като сигурен партньор на своите клиенти. Има и обаче други фирми за кредити, които често имат скрити маркетингови похвати. Решихме да ви разкажем повече за тези трикове, за да знаете за какво да внимавате и ако нещо от условията по кредит не ви допада, да не се подвеждате по останалите бонуси и отстъпки. Нека да започваме.

По-ниска лихва за кредит

Няма нищо лошо в по-ниските лихви при кредитите. Истината е обаче, че много често компаниите използват това изречение именно защото звучи добре, но всъщност предлагат един единствен вид бърз кредит с по-ниска лихва, а всички останали са си със същите лихви. Друг трик е че всъщност при даден кредит лихвата наистина е изключително ниска, но пък таксите - не са. Важно е да обърнете внимание на общите разходи по даден кредит. Той включва лихвите, таксите и всички други видове оскъпяване.

Докато сме на темата за лихвите ще обсъдим и двата вида лихви, които също могат да послужат за маркетингов трик.

млада жена има лош кредит

Плаваща лихва

Ако една лихва не си променя размера през целия период на кредита, независимо колко е дълъг той, тогава тя се нарича фиксирана. Естествено, много по-сигурно за кредитополучателя е когато лихвата не се променя. Къде обаче е уловката? На първо място, фиксираната лихва е малко по-висока, защото рискът за кредитната фирма е по-голям. От друга страна, много фирми предлагат кредити с първоначално фиксирана лихва, която след това става плаваща. Предвид това обаче, че в България лихвените проценти са абсолютно стабилни следва да заключим, че дори и една лихва да е плаваща, тя не е с много голям диапазон на промяна.

Колко трябва да е дълъг срокът за изплащане?

Най-честата практика е да се рекламира дългия срок за погасяване на даден кредит. Колкото по-дълъг е срокът, толкова по-ниски са вноски. Ако обаче обърнете внимание на подробностите, ще откриете, че всъщност със срока расте и лихвата. Тоест по-ниски вноски, но повече лихва. Това значи че кредитната институция печели допълнително.

Това е и причината да съществуват бързи кредити, които са с ниска лихва и се отпускат само за период от 40 дни. При тях не се налага кредитът да се връща месеци подред и да се начислява прекалено висока лихва, заради по-високият риск.

Естествено, винаги има вариант за предсрочно погасяване, само че той се използва рядко. Причината се крие предимно в човешката природа и навиците, които имаме.

Обединяването на кредитите може да бъде лоша идея

Ако не сметнете правилно увеличаването на таксите има огромна вероятност, всъщност да платите много повече, ако обедините кредитите си. Към тази категория ще добавим и рефинансирането на кредити. Тук също, за да извлечете максимална полза е необходимо да сметнете такси, лихви, оскъпяване и т.н. Най-добре е да не се водите само и единствено от мотивацията да плащате вноски само на едно място, а да проследите внимателно и паричния измерител. В основата си, рефинансирането и обединяването на кредитите са добри идеи, но само и единствено, ако се направят с цел и се вземат предвид цялото оскъпяване.

Обърнете внимание на застраховката

Застраховките към даден кредит не са задължителни, но са препоръчителни. Понякога обаче размерът на тази застраховка е доста голям. Макар и кредитополучателят да знае, че плаща за застраховка, рядко обръща внимание на нейния размер. Добре е да се знае, че от застраховка можете да се откажете във всеки един момент.

Освен това съществува и още един трик свързан със застраховките. Има застрахователни компании, които уговарят условия техните вноски да бъдат изплащани още с първите вноски и след това, вие, ако погасите кредита предсрочно, не знаете, че можете да си потърсите обратно сумата от застраховката, която не е била използвана. Това обаче става, когато се обърнете не само към кредитната институция, ами и към застрахователната компания.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram