„Коммерсант”: България е лош пример за вдигане на акцизите на цигарите

България и Румъния представляват отрицателен пример за рязкото увеличаване на акцизите на цигарите, пише в днешния си брой авторитетният руски делови всекидневник „Коммерсант“ в статия, озаглавена „Скъпото пушене води до контрабанда“. Изданието използва данните на „Оксфорд Икономикс”, според които България, Румъния и балтийските държави, които по искане на Еврокомисията (ЕК) повишиха значително акцизите за по-малко от осем години, стигнаха до отрицателен резултат – една трета от пазара на цигари е контрабанда.

Според „Оксфорд Икономикс” страните от Източна Европа твърде бързо са повишили акцизите на тютюневите изделия, жертвайки своя данъчен суверенитет и не отчитайки реалния стандарт на живота на гражданите. В България, Румъния и Балтийските страни потребителите в момента харчат средно до 20% от своите средства за цигари и нелегалната търговия с тютюневи изделия достигна 40% от пазара. Като положителен пример за държавно регулиране експертите посочват Италия и Испания, които са достигнали до сегашните нива на акцизите в продължение на 15-20 години, коментира „Коммерсант”.

Към статията се прилага диаграма, според която, Русия е далеч от този „опасен“ праг, защото потребителските разходи върху цигарите са все още в размер на 5% от дневния разполагаем доход. Поради това нивото на незаконни продажби не надвишава 1%. Значително по-скъпи са цигарите в Европа. В Германия този показател за достъпност е 8.7% (делът на контрабандата -15%), във Франция – 11.8% (13%). Във Великобритания, пушачите харчат за цигари 11.8% от приходите - част от контрабандата на пазара е рекорд за развитите страни (до 40%). Според статистиката Украйна вече е преминала критичния праг (12%), като увеличи акцизите до 275% за 18 месеца.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram