„Коммерсант“: Русия иска да купи 100% от E.ON България

Както писа LiveBiz вчера, руската държавна компания ОАО „МРСК Холдинг“ се интересува от закупуване на държавния дял от електроразпределителното дружество „Е.ОН България“ ЕАД. Източниците на авторитетния руски делови всекидневник „Коммерсант“ обаче твърдят в днешния брой на вестника, че компанията би желала да се сдобие не само с дела на българската държава, а със 100% от акциите на компанията. За целта, от „МРСК“ дори вече са изпратили необвързващо предложение до немската компания.

Източникът припомни, че необвързващите предложения трябва да бъдат подадени преди 24 ноември, но това изисква одобрение на съвета на директорите на „МРСК Холдинг“.Ако "МРСК Холдинг" купи „Е.ОН България“, това може да стане първият актив на компанията в чужбина, пише „Коммерсант“. Според изданието в E.OН отказват да коментират информацията. „Но през август в интервю за „Коммерсант“ главният изпълнителен директор на „МРСК Холдинг" Николай Швец призна, че компанията би искала да управлява електроразпределителните мрежи и в други страни, „особено в Европа“.

В понеделник държавните акции са регистрирани в Централния депозитар (ЦД) на Българската фондова борса (БФБ). Необходимите за продажбата на дела документи са почти готови, в близко бъдеще ще започне продажба на ценните книжа. Според „Коммерсант“ една от причините за продажбата е, че делът от 33%, според договора за приватизация не позволява на държавата да влияе върху решенията на борда на директорите. Първоначалната цена не е назована, но през 2004 г., германската E.ON получи контрол над 67% от акциите за 140 млн. евро.

„Коммерсант“ цитира и информационния меморандум на E.ON (с който LiveBiz разполага) за потенциалните инвеститори, като посочва, че германците обмислят напускане на българския енергиен сектор и прехвърляне на контролa върху активите на друг собственик. Бъдещата приватизация на държавния дял се разглежда в меморандума като положителен фактор. Сред останалите претенденти за български активи, според източници „Коммерсант“ е Националната електрическа компания (НЕК) и чешката CEZ.

Ръководителят на Фонда за развитие на енергетиката Сергей Пикин коментира пред руския вестник, че сделката в България "може да бъде само политическа поръчка от страна на руската държава." Според него основното задължение на „МРСК Холдинг“ е надеждното захранване на руския потребител. „В момента компанията вече има затруднения при финансиране на инвестициите, и закупуване на активи в тази ситуация е нелогично и трудно може да се обясни", твърди енергийният експерт.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram