Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението: Wikimedia Commons

Умелата употреба на осветителни тела в едно помещение винаги създава една приятна обстановка на стилен уют. С помощта на подходящо подбрани лампиони например можем да постигнем желания ефект в обзавеждането на едно помещение.

Лампионът е такъв детайл от интериора, чиято роля не трябва да подценяваме. Въпреки че се явява малък елемент от интериора, с негова помощ можем да придадем завършен вид на интериора на една стая, както и да внесем чувство за стил и елегантност в помещението. 

Никоя стая няма да е същата без наличието на лампион. Освен източник на светлина, лампионът се явява сам по себе си и интериорен детайл, който внася красота и стил в интериора на помещението. 

Лампионите  се явяват универсални лампи, тъй  като могат да се разположат в почти всяко помещение у дома. Предимството им пред другите видове лампи е, че могат да се преместват лесно и за разлика от настолните лампи, не се нуждаят от масичка или шкафче, за да се поставят в стаята.

 Също така не се нуждаят и от специално окабеляване, тъй като можем  да ги поставим където поискаме.

При обзавеждането на едно жилище лампионите могат да се използват както поотделно, така и съчетани с други видове осветителни тела. При подобни комбинации е важно да подберем дизайна на лампиона да бъде сходен с този на другите лампи в стаята. 

Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението: Pxhere

Кои фактори да вземем под внимание при избор на лампион?

Избор на стил и дизайн

Препоръчва се дизайнът на лампиона да съвпада с цялостната концепция в дизайна на помещението.
Лампионите се делят на различни видове в зависимост от своя дизайн и форма. Основните видове дизайн при лампионите са класически, модерен, рустик, индустриален, футуристичен, а също и Скандинавски дизайн, който в момента набира популярност 

Лампионите в класически стил се характеризират със стилен и елегантен вид и могат да се съчетават с различни видове интериор.

Сред модерните разновидности лампиони откриваме лампиони с нестандартен дизайн, могат да се превърнат в една притегателна фокусна точка във всеки един интериор.

Видове лампиони:

Фенер

Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението:Wikimedia Commons

Лампионът тип фенер насочва светлината нагоре към тавана, след което се разпръсква из стаята. Подходящ е за случаите, когато искаме осветление само в определена точка от стаята.

Триножник

Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението:Wikimedia Commons

Лампионът тип триножник е една версия на класическия тип лампион, само че с трикрака основа. Характеризира се с ретро индустриален стил, който придава уникално излъчване на интериора на стаята. Подходящ е за стаи с повече пространство за поставяне.

Арка

Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението:Rawpixel

Както и името подсказва, лампионите тип арка имат извито рамо, наподобяващо арка.Този тип лампиони са едни от най-разпространените на пазара.

Лампион с лампа за четене

Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението: Rawpixel

При този тип лампиони имаме два източника на светлина.Подходящи са поставяне близо до канапета и дивани, където се нуждаем от фокусирана светлина за четене.

Лампион с масичка

Лампионите, чийто дизайн комбинира и масичка, са наистина практично решение за всеки съвременен дом. Освен че осигурява осветление, този модерен тип лампион предлага и място за съхранение на необходими вещи. Подходящ избор е за малки помещения.

Лампиони - стил и красота във вашия интериор

Източник на изображението: Pxhere

Височина и широчина на помещението 

Колкото по-високо е помещението, толкова и по-висок съответно може да е избраният вид лампион.

Лично предпочитание

Видът на лампиона, който ще изберете за дадена стая зависи също така и от вашия лайфстайл.Тоест помислете колко често ползвате дадената стая, от каква сила на осветлението се нуждаете (общо или допълващо осветление). 

Ако имате работна зона, където ви трябва добро осветление, то изберете лампион осигуряващ директна и концентрирана светлина. 

Лампионите с недиректна интензивна светлина  пък са подходящи за цялостно осветяване на дадена стая и създаване на уютна атмосфера.

Лампионите с мека светлина пък са подходящи за поставяне до обособени кътове за четене, където ни трябва приглушена светлина, както и за постигане на една уютна атмосфера.  Такъв кът може да е диванът, фотьойлът или пък стенна ниша.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram