Скъп ли е монтажа на ламиниран паркет?

Много собственици на жилища желаят топлия, естествен вид на подовата настилка от твърда дървесина, но монтирането на такава може да бъде скъпо и се спират на ламината. Ламинираният паркет успешно имитира характеристиките на подовите настилки от дърво, камък и плочки и е бюджетен вариант. Подовете от ламиниран паркет са по-издръжливи и по-лесни за почистване от подовете от естествено дърво. Те са фантастичен вариант за зони с висок трафик и пространства, които могат да изпитат умерено количество влага. Цената за поставяне на ламиниран паркет според Qjob.bg варира от 3.50 лв/кв.м до 7.50 лв/кв.м. Ламинираният паркет е сравнително лесен за монтаж и може да се сложи само за няколко часа, в зависимост от размера на пространството естествено. Разходите за труд ще бъдат около 21 лв. ако включват труда и материалите. Много собственици избират ламиниран паркет за домовете си, защото е издръжлив, лесен за почистване и устойчив на надрасквания и повреди от вода под.

Какво е ламиниран паркет?

Ламинатът е композитен подов материал, основен слой плоскости и защитен горен слой. Има различни степени на качество и някои ламинирани подови настилки изглеждат по-реалистични от други. Предлага се и в различни степени на дебелина и се препоръчва да се използва по-дебел ламинат в зони с висок трафик, така че да не се износва бързо.

Ламиниран паркет или дървен паркет

Ламинатът се разглежда като по-евтин вариант от подовите настилки от твърда дървесина. Подовите настилки от твърда дървесина струват между 50 и 100 лв., което е значително по-скъпо от ламината. Ламинатът е по-лесен и по-бърз за монтаж, по-издръжлив от твърдата дървесина и е по-малко податлив на драскотини, вдлъбнатини и повреди от вода.

Допълнителни разходи при монтажа на ламинат

При бюджетиране на разходите за поставяне на ламиниран паркет ще има допълнителни ценови фактори. Те включват разходите за премахване на стари подови настилки, ремонт или подмяна на пода, гаранционни разходи, AC рейтинг, подложка, текстура на подовата настилка, покритие и други.

Премахване на старите подови настилки

Въпреки че ламинираният паркет може да бъде поставен върху стария под, много собственици предпочитат все пак да го премахнат.  Винаги има вероятност новият ламиниран паркет да стане неравен поради старата подова настилка отдолу. Средната цена за премахване на стара подова настилка е

Ремонт или подмяна на под

Ако подът трябва да бъде ремонтиран или заменен, това може да струва до 1000 лв. Разходите за труд ще варират около 10-15 лв./час.

куче върху чисто нов ламинат

Гаранция

Повечето производители на ламиниран паркет предлагат гаранция за своите продукти. Препоръчва се собствениците на жилища да прочетат внимателно гаранцията, за да разберат какво точно се покрива и за колко години. Така ще знаят при евентуален проблем, дали могат да се възползват.

AC рейтинг

Оценката AC показва как ламинираният под се класира за издръжливост. Нивата на AC са класирани от едно до пет, като пет означава най-издръжлив. Обикновено не е необходимо жилищните ламинирани подови настилки да бъдат класирани по-високо от AC 4, тъй като AC 5 се използва за търговски помещения. Подобно на кухня или фоайе, зоните с високи нива на пешеходен трафик трябва да имат подови настилки с по-висок рейтинг на AC. Зони с по-ниски нива на трафик, като например спалня, биха били добре с подови настилки с по-нисък рейтинг на AC.

Подложка

Ламинираните подове се нуждаят от подложка. За подложката може да се използва различен материал, който се монтира върху основата. Основното правило е колкото по-тънък е ламинатът, толкова по-дебела трябва да бъде подложката. Подложката действа като възглавница и опора под ламинирания паркет. Тя също така осигурява и шумоизолация. Разходите за подложка зависят от нейната дебелина. Колкото по-дебел е материалът, толкова по-скъп и труден е за монтаж.

Текстура

Текстурата на ламината имитира външния вид на твърда дървесина, камък или плочки. Готовата подова настилка може да бъде гладка или грапава, в зависимост от вида. Имайте предвид, че подовете с по-грапава текстура се поддържат и почистват по-трудно. Ламинираният паркет, който имитира външния вид на естественото дърво, обикновено е релефен, за да създаде усещането за дърво. Ламината с гланц е по-лесен за поддържане и чистене и е най-устойчив на драскотини и повреди. Видът на ламината също влияе на цената му, грапавата текстура е по-скъпа от лакираната, гладка текстура.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram