Panasonic спира да произвежда телевизори

Една от най-големите компании за производство на потребителска електроника - японската Panasonic Corp. спира да произвежда плазмени и LCD телевизори. Информацията е неофициална и е обявена от анонимен служител на компанията пред Reuters. Предвижда се спирането на производството да стане в края на март, когато приключва финансовата година в Япония.

От компанията не са потвърдили информацията, като са заявили, че имат няколко варианта пред себе си за бъдещето на телевизионния си бизнес, но на този момент няма да обяви нищо. През юли от компанията обявиха, че продават компанията за бяла техника Sanyo Electric на китайската Haier Group Co. През последните години Panasonic и останалите японски компании, като Sony и Sharp започнаха да изостават значително от корейските си конкуренти amsung и LG. С много голяма вина за това е поскъпващата йена, която от началото на фискалната 2011 г. поскъпна с 9.6% до сегашните 77.2 йени за долар. За същия период южнокорейският вон поевтиня със 6.5% до 1 150 вона за долар.

Според данните на Reuters спирането на бизнеса с телевизори ще доведе до съкращаването на 1000 работни места. Още през април компанията обяви, че ще закрие 17 хил. работни места и ще затвори десетки фабрики в следващите две години. Както и много други международни компании и в Panasonic се опитват да съкратят разходите и да се освободят от застъпващите се производства, които компанията има, след като придоби конкурента си Sanyo.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram