Работни дрехи – история, ползи и тенденции

Отдаваме голямо значение на думата работник, защото по-голямата част от живота ни е свързан с работа. Необходимостта от работно облекло сред хората се е развила отдавна. Ежедневните работни дни изискват смяна на дрехите. Работното облекло ни предпазва: от травми на работното място, контакт с вредни вещества, загрява ни в студа, т.е. предпазва ни от всички влияния на външни неблагоприятни фактори. Работното облекло няма териториални граници и е предназначено предимно за удобна работа. В повечето цивилизовани страни, на всички континенти, то изпълнява едни и същи функции. Какво означава работно облекло в нашето съвременно възприятие? Класически примери за ежедневни дрехи, познати на всички нас, намерили приложението си като работни дрехи: яке, панталон, костюм, полукомбинезон, гащеризон, халат и много други могат спокойно да се нарекат работно облекло.

 

Работно облекло: история и тенденции

Нека започнем нашата перспектива в историята с дрехите от времената на индустриалния възход на световната икономика през златния XIX век. През този период градът превзема провинцията. Изграждането на железопътни линии отваря огромен мащаб на развитие, броят на населението, заето в производството, нараства, отварят се нови фабрики, заводи, цехове и с тях възниква и излиза на преден план нуждата от удобни дрехи за работа. И така, работното облекло придобива чертите на своето време. Традиционни дрехи по онова време на фабричен работник са палто, панталон, риза.

Работното облекло от 30-те години на миналия век не блестеше с цветове, но под влиянието на времето потребителските му качества непрекъснато се подобряваха: станаха много по-леки, по-удобни и по-практични.

Облеклото през 50-те и 70-те години придобива нови качествата, които вече са били тествани и използвани изцяло на Запад. Тогава се е обръщало повече внимание на дрехите на готвачите, обслужващия персонал, търговски работници, и не без основание. Тези работни специалности били лицето на фирмата и външния вид  допринасял за приходите и имиджа на институцията.

Домашната, производствената и добивна  промишленост изискват за спецификата на работата си определено качество на материята за работно облекло, така че благодарение на изискванията за безопасност на труда се появяват антикиселинни костюми и халати, огнеустойчиви, водоотблъскващи работни облекла. С използването на синтетични полиуретанови и полиестерни влакна при производството на тъкани, използвани за производството на дрехи, през 90-те години се променят и цветовете на моделите работно облекло. Тези материали са спечелили доверие сред работниците по цял свят.

Смесените тъкани, които са по-практични за използване, са направили значителни промени в работното облекло не само по отношение на външния им вид, но и по отношение на защитните свойства. В същия период  водоотблъскващите дъждобранни платове започват активно да се използват в работното облекло, което от своя страна допълва революционните промени в облеклото. Той е станал по-лек, по-удобен, разбира се, потребителските и защитни свойства са се подобрили значително.

 

По цял свят, има редица специалности, за които работното облекло е не само необходимо, но и задължително. Невъзможно е да си представите работата на заварчик без защитен костюм, няма да видите металург в обикновени дрехи. За много професионалисти работното облекло е гаранция за безопасност, поради което се налагат специални изисквания и отговорности относно производителя и доставчика на работно облекло днес.

Корпоративното работно облекло е по-запомнящо се, стилно, по-удобно и функционално и става все по-популярно не само за големите компании, но и за повечето търговски фирми, където имиджът е от голямо значение, а в съвременната конкурентна среда е голяма помощ за успешен бизнес.

Работното облекло с лого днес става все по-популярно; освен функционалността му, то се използва и като рекламен носител за дейността на компанията. Съвременните методи за прилагане на лого върху работно облекло го правят по-разпознаваем, а самото лого е станало устойчиво на многократно пране, както самите дрехи, запазва яснотата и възпроизвеждането на цветовете за дълго време.

Сигналните работни дрехи с използването на нови материали са станали по-функционални, ярки, видими от голямо разстояние, което, разбира се, е основната му задача - да осигури видимост на служителя от разстояние и да предотврати произшествия по време на работа.

Историята на работното облекло продължава, не стои неподвижна ...

Работното облекло е подчинено на течението на времето и нарастващите изисквания на човешката култура, както всяка друга.

Ние, служителите на нашата компания, обръщаме голямо значение на този факт и в нашия каталог на онлайн магазина се стремим да ви покажем най-добрите модели на модерни работни дрехи, които са предназначени за удобна работа и не само: такива дрехи могат да оставят вашите клиенти приятно впечатление, като това ще донесе на вашия бизнес допълнителни дивиденти.

Източник: rabotnioblekla.bg

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram