Румъния сваля ДДС върху храните от 24% на 5%

Сенатът в Румъния гласува данък добавена стойност (ДДС) на основните хранителни продукти да бъде намалено от 24% на 5%. За да бъде утвърдено окончателно като закон, решението трябва да бъде гласувано и от камарата на депутатите.
Предложението беше внесено от три опозиционни партии - Социал-демократическа партия, Консервативната партия, Националната либерална партия. Срещу решението на горната камара на парламента веднага се обяви правителството, но изненадващо управляващата партия гласува за приемането на това предложение. Намаленият Данък добавена стойност се отнася за млякото, месото, растителните мазнини, хляба и захарта.

Румънският президент Траян Бъсеско (на снимката) застана твърдо против това решение, като обяви, че то ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит и ще застраши изплащането на пенсии и заплати. Той предложи на парламента да преразгледа решението си, но независимо от това законопроектът беше задвижен. Твърдо против законопроекта застана и премиера Емил Бок. Той предупреди, че решението застрашава споразумението на кабинета с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), които са утвърдили сегашните 24%.

Според анализатори на ING решението на парламента да намали ДДС-то на основните хранителни продукти ще повлияе негативно върху споразумението на страната с МВФ и ЕС от където страната е договорила още 5 млрд. евро като финансова помощ. През 2010 г. страната вече получи 20 млрд. евро за да покрие задълженията си.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram