Унгарският парламент реже пенсиите на комунистите

Унгарският парламент е на път да ореже пенсиите на всички дейци на комунистическата партия, управлявала страната между 1947 и 1989 г., съобщиха световните агенции.

Тези пенсии често са много по-високи от средната за страната, която е 300 евро. Това се дължи на високите заплати, които апаратчиците са си уреждали. Конкретни законови текстове ще се бъдат внесени до две седмици в парламента в Будапеща.

Четири от петте парламентарно представени партии са съгласни с мярката и днес ръководствата им са се събирали, за да обмислят детайлите. Депутати от управляващата дясна партия Фидес заявиха, че са за налагане на "репарационен данък" върху пенсиите на хиляди бивши чиновници от Унгарската социалистическа работническа партия. Други парламентарно представени партии искат да се преизчислят индивидуалните пенсии, за да се извадят от тях заплащанията за политическа дейност. Трета партия пък държи в решението изрично да се запише пенсиите на апаратчиците да не се намаляват под нивото на минималния стандарт на живот.

Несъгласна с мярката е единствено Унгарската социалистическа партия, която е приемник на управлявалата през комунизма Унгарска социалистическа работническа партия.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram