Валутният борд и Швейцария

Тези дни в Швейцария се заговори за въвеждане на валутен борд, който да обвърже франка с еврото.Не харесван от много икономисти и особено спекуланти, валутният борд за повечето швейцарци вече е единственият механизъм, чрез който страната може да се предпази от главоломното поскъпване на алпийската валута - само за за 14 месеца стойността на франка се покачи с 45% спрямо долара и с 30% спрямо еврото. За страна, търгуваща основно с държавите от ЕС, това оскъпяване на валутата удари бизнеса и направи швейцарските продукти и услуги не толкова изгодни на пазара.

Получава се малък парадокс - богата държава със стабилна икономика, без политически трусове и кризи, има трудности именно поради това, че е много по-добре от съседни държави като Италия и от членки на ЕС като Унгария. Причината е следната: след кризата в САЩ и дълговите проблеми на ЕС, инвеститорите все повече влагат парите си в огромни количества франкове, което от своя страна кара валутата да поскъпва до небесата.

Наблюдава се и други интересно явление - в съседните на Швейцария страни много банки раздаваха кредити на фирми и домакинства във франкове - именно поради стабилността и ниската волатилност на швейцарската валута. Обаче когато доходът ти е в евро (в Словения) или форинти (в Унгария), изведнъж се оказва, че ти е непосилно да връщаш взетите вече много по-скъпи заеми (данните показват, че 700 000 унгарски семейства имат заеми в франкове).

Всъщност ниските лихви при заеми във някои валути (франкове например) са именно заради това - защото валутата е стабилна и не се очаква нейното обезценяване, дори напротив - очаква се нейното поскъпване. Така, че когато доходът и заемът са в различни валути, ниската лихва по заема също може да изиграе лоша шега на кредитополучателя.

А колкото до валутния борд в България - засега той работи изключително добре. Не се наблюдават трусове със стойността на българския лев, износът отбелязва рекордни ръстове, а държавните финанси лека-полека се стабилизират и вървят към балансиран бюджет.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram