Вертикално фрезоване с мотофреза

Вертикалната обработка на почвата е практика, която съществува от началото на 90-те години. Не са малко семинарите, подкрепящи вертикалното фрезоване, като добра практика за обработка на почвата. Какво обаче всъщност представлява този вид фрезоване и можете ли с обикновена мотофреза Prisma да го изпълнявате, ще разгледаме въпроса по-долу.  Нека да започваме.

Особености на вертикалното фрезоване

Най-общо казано, този тип обработка на почвата е създадена, за да освободи почвата от покривния слой остатъчна реколта, който я задушава. След като сте прибрали продукцията си, неминуемо остават отпадъци като листа, стръкчета, паднали на земята плодове и д.р. Вертикалното фрезоване ги нарязва и обръща заедно с най-горния слой почвена покривка. То прониква до 2-3 см. дълбочина, тоест съвсем на повърхностно ниво.

Самите отпадъци не се закопават на дълбоко, а остават почти на повърхността, но вече смесени с почвата и помагащи за минимизирането на ерозията, подобряването на почвения профил и осигуряването на гладка и равна повърхност за засаждане. За да фрезовате вертикално ще ви е необходима добра мотофреза и известен опит.

С какво допринася вертикалното фрезоване за вашите бъдещи посеви?

Ако живеете в район с относително тънък почвен слой, то със сигурност знаете, че трябва да полагате екстра усилия, за да получите желаната реколта. Тънката почвена покривка е доста по-суха, но като изключим това, разходите и суровините, които ще вложите в нея, са подобни на тези, които бихте вложили, ако земята ви беше с по-дълбока почва. При всяко положение, вертикалното фрезоване ще помогне много за по-голямата и по-здрава реколта.

Когато фрезовате отпадъците от реколтата, те предпазват почвения слой от ерозия. Също така се разлагат и разнасят хранителни вещества из почвата. Минималната дълбочина на проникване при вертикална обработка на почвата помага и за да се запази ограничена влага.

Ако фрезовате вертикално есента, то на пролет ще имате добра и богата на хранителни вещества почва. Можете с бързо и повърхностно фрезоване да загладите почвения слой и да засеете желаната култура. И тъй като почвата е успяла да задържа влага и да изгражда хранителни вещества през зимата, вие сте подобрили шансовете си за получаване на добри добиви от реколтата.

засаждане и фрезоване на пролет

Интересен факт е, че вертикалното фрезоване се отразява много добре и на почви, при които пролетния сезон е сравнително студен. Поради студа и влажността, почвата е твърда и трудно се подготвя за засяване. За да постигнат растенията максимален потенциал, те се нуждаят от равномерни температури и постоянно съдържание на влага. Вертикалната обработка на почвата постига това оразмеряване и смесване на растителни остатъци само в най-горните слоеве на почвения профил и осигурява достатъчно добри условия за да може да се абсорбира максимално количество слънчева светлина. Благодарение на това и почвата и посевите се затоплят. Покълват навреме и развиват достатъчна коренова структура.

Ако сте имали реколта от соя, то можете да фрезовате вертикално есента и след това да засеете зимна пшеница. Това е от особена полза за земеделските производители, които не искат да нарушават структурата на почвата в дълбочина.

Когато се фрезова вертикално, освен повече слънчева светлина, в почвата прониква и повече вода. Така се обогатява слоя натурално. Много рядко е необходимо да се фрезова с тор или някакъв вид добавки. Ако обаче забележите, че почвата ви е с увредено качество, то задължително трябва да добавите тор. С помощта на фрезата, можете да я разнесете за нула време.

За да фрезовате вертикално ще ви е необходима професионална мотофреза или мотоблок, но те не е задължително да са най-скъпите модели или пък най-високия клас. Професионалното градинско оборудване може да бъде на доста добра цена и да ви свърши перфектна работа без да се налага да влагате прекалено голяма сума в него. Освен това по-скъпите мотофрези са по-големи и по-издръжливи, като цяло са предназначени за работа на големи площи. Ако вие ще обработвате малко парче земя, тогава със сигурност и малка мотофреза ще ви свърши работа.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram