Всичко, което трябва да знаем за планинските обувки

Днес има много различни видове туристически обувки в продажба. Трябва да избирате съзнателно и с правилната информация, тъй като именно ботушите са важен елемент от оборудването на туристите.

Преди да разгледаме за видовете туристически обувки, трябва да помислим за 3 важни фактора:

  • Какво е средното тегло на вашата раница?
  • Колко добра е вашата физическа подготовка?
  • Къде точно планирате да отидете и каква е категорията на трудността на маршрута?

Отговорът на тези въпроси ще бъде ключът към избора на подходяща обувка. Колкото по-тежък е маршрутът и раницата, толкова по-твърда трябва да бъде подметката на обувките.

Висока технология

Най-модерните решения се използват в модерните туристически обувки. Например, мембрана - многослойна технологична подплата на горната част на обувката, позволява на стъпалото да се поти по-малко и да не се мокри от външни влияния. Такива обувки са максимално защитени и добре вентилирани. Микропорестата мембрана се нуждае от специални грижи с препарати.

Подметката е важна част от всяка обувка. В туристическите обувки се използват материали, които гарантират отлично сцепление, висока износоустойчивост и технологичностСамата подметка често е многопластова, за да осигури както добра амортизация, така и твърдост.

Видове туристически обувки

Леки туристически обувки. Изработени са от умерено тънки и леки материали, могат да бъдат с мембранна подплата. Те се отличават с нисък връх, еластична подметка. За самите обувки се използва тънка кожа със средно качество и текстилни полимери. Много шевове, различни текстури на материалите. Обикновено такива обувки се превръщат в избор на начинаещ, той е привлечен от мекотата и ниското тегло на обувката.

Средни туристически обувки. Малко по-висока от предишната проба, направена от по-дебели и здрави материали.

Подметката е доста здрава и осигурява отлично сцепление на всеки терен. Горната част на кожата понякога е направена с минимум шевове и има добра импрегнация от влажност. Отстрани се използват гумени рогове за по-добра защита срещу порязвания от камъни в планината.

Тежки туристически обувки. Това е класическият вариант, „тежка артилерия“, които са подходящи за най-трудните маршрути. Обувките са изработени от естествена кожа с най-високо качество, грапав е, може да бъде восъчен и с добра защита от влага. За по-добра вентилация и защита от сняг и вода трябва да се използва мембрана.

Важно е да се отбележи, че някои любители на открито имат лошо мнение за този материал поради високата му цена и ниския експлоатационен живот. Повечето обувки на пазара обаче се продават с тази подплата. Подметката е възможно най-твърда, практически не стиска и не се огъва. Понякога има специални рогове за закрепване на универсални „крампи“ за ходене по ледници.

Copyright 2021 - Livebiz.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram